Още общини и манастири у нас с мерки срещу високата цена на

...
Още общини и манастири у нас с мерки срещу високата цена на
Коментари Харесай

Непосилни сметки: Още общини и манастири преминават на режим на тока

Още общини и манастир и у нас с ограничения против високата цена на ток а. 

След рекордната сметка за ток на Рилския  манастир , такава получи и Бачковският манастир , посочва NOVA.

В манастир а, който е вторият по величина у нас, има инсталирани над 50 осветителни тела. Но след последната сметка за ток , която е в размер на над 30 500 лв., освен осветлението спира и отоплението за икономии. Като обект от национално значение нощно време той би трябвало да е осветлен. В светата обител има 8 монаси и работят 25 чиновници.  

Целият манастир се отоплява напълно на ток. Последната сметка е три пъти по-висока. Това принуди светата обител да вкара режим. Отоплението и осветлението в хотелската част са изцяло изключени. Гости не се одобряват. В канцелариите отполението работи на половина, а в  главната черква климатиците се пускат за няколко часа заран и вечер.

“Отопляват се монашеските килии, които са 10 на брой. Само от продажба на свещи и на икони няма по какъв начин да посрещнем тези огромни сметки за ток. Тук би трябвало да се намеси страната и нейната помощ сега е доста значима за манастир а ”, сподели секретарят на манастир а Васил Апостолов.

Икономии се вършат и в кухнята на светата обител.

" Готвим на газова печка за икономии. Бойлерът се включва по един-два часа дневно, едвам има вода за миене на чиниите ”, споделя готвачката Даниела Янева.

В манастир а са уверени, че ако ток ът стане битов, сметките ще паднат на половина.

Козлодуй, който създава ток а на България, също премина на режим на уличното осветяване. Това изкара на протест със светлоотразителни жилетки и фенери жителите му.

“Живеейки в атомната столица е неприемливо да сме без електричество, това е смешно и неуместно ”, безапелационна е Ивалина Иванова.

За предходната година сметката за уличното осветяване е била 17 000 лв.. Сега е 70 000.

Проблем има и в София. 50% по-висока сметка за ток са получили и в регион „ Изгрев “. Като за начало се обмисля прекъсване на осветлението в подлезите. А след тях ще се ограничи потреблението на топло и електрическа енергия в общинските здания, включително учебни заведения и детски градини, сподели районният кмет доктор Делян Георгиев.

За да пестят – в Бургас спират тролеите. Ще бъдат понижени и някои от последните автобусни линии. Според енергийни специалисти държавното управление би трябвало да напише молба до Европейската комисия с искане да се позволи контролираният пазар.

До момента няма европейска страна с сходно искане, а шансът за утвърждение не е огромен, счита енергийният специалист Иван Хиновски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР